1960

De mobilisatiestep

Zeer populair in de jaren twintig was de mobilisatiestep, een speciale uitvoering van de zogeheten onestep of step. Bij de mobilisatiestep staan de paren gearmd achterelkaar, met het gezicht in de dansrichting. Op het fluitsignaal van de dansleraar draaien de dames zich om en beginnen ze te lopen tegen de dansrichting in. Als de leraar voor de tweede keer fluit blijven ze staan. De dame en de heer die dan tegenover elkaar staan, gaan de step dansen.

Meneer Vergonet: "Ik hielp de jongelui wel eens een handje. Als ik wist dat een meisje stapelgek op een bepaalde jongen was en de jongen in kwestie had niets door, dan zei ik tegen het meisje: "Wacht maar." En bij de mobilisatiestep zorgde ik ervoor dat bij het fluitje de jongen en het meisje toevallig net tegenover elkaar stonden."


Dansles was een van de weinige huwelijksmarkten in die tijd. Er was wel een jongelingenvereniging en een meisjesvereniging, maar daar werden de jongens en de meisjes apart gehouden, terwijl de dansles uiteraard gemengd was. Meneer Vergonet: "Dat was natuurlijk het einde, je mocht een meisje vasthouden. De jongens keken voor hun aanmelding de inschrijflijst na: "Hé, zij danst ook mee en zij ook!" en gaven zich daarna pas op."

 

 

< terug naar overzichtT. (0515) 412 898
M. dansschool@vergonet.nl


2011 dansschool Vergonet in Sneek